donderdag, 28 mei 2015 10:07

1e Prijs Cum Laude in Neerpelt

In het weekend van 1-3 mei was het langverwachte moment dan eindelijk daar: Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt! Als orkest hebben we deelgenomen aan dit festival, waar een juryconcert het muzikale hoogtepunt zou vormen. 

 

Vorig jaar in augustus werd al bekend dat het NJAO zou deelnemen aan dit grote festival in Neerpelt, een plaatsje net over de grens in België. En vanaf dit moment werd er dan ook hard geoefend op de geselecteerde muziekstukken. En in het weekend van 1-3 mei 2015 was het dan zover. 

Vrijdagavond 1 mei was het tijd om te verzamelen. Dit deden we in Oirschot, wat tevens onze overnachtingslocatie was. Vrijdagavond stond er ’s avonds een maaltijd klaar en stond er nog een avondrepetitie op het programma. Na deze repetitie was het voor velen al snel tijd om naar bed te gaan: Want zaterdag moest het gebeuren! 

Zaterdagochtend reisden we na het ontbijt af naar Neerpelt. Hier moesten we ons voor 12.00 uur inschrijven en aanmelden. Na de aanmelding en het in ontvangst nemen van het officiële festivalbandje, werden we door de festivalfotograaf op de foto gezet. Vervolgens liepen we door naar de locatie waar  ’s middags ons juryconcert zou plaatsvinden en we nog even gelegenheid hadden om te repeteren. Het grote wachten kon beginnen! Na nog even zitten op een terras, was het tijd voor de generale repetitie. Dit konden we, wegens goed weer en een zoemende 

basversterker in het lokaal, buiten doen! Onder het applaus en de aandacht van wat publiek (voorbijgangers en ouders van leden) konden we nog even goed repeteren. 

En toen was het zover… Het juryconcert! Na een groepshug en succes wensen mochten we het theater in  voor ons juryconcert waar we Israel Shalom, Alcazar en Triunfal ten gehore  hebben gebracht. Het concert ging goed, en na het concert was de ontlading onder de leden dan ook groot. Het zit erop! 

Althans… wat het concert betreft! Want het weekend zou nog vele hoogtepunten kennen. Na de concerten was het tijd voor de optocht. De zwarte kleding werd al snel gewisseld voor oranje kleding, de welbekende NJAO vlag en de Nederlandse vlaggen werden tevoorschijn gehaald. Het was namelijk tijd voor de Parade! Een optocht, wandelroute door de straten van Neerpelt met alle deelnemende orkesten. Die ieder haar eigen land en instrument vertegenwoordigde. Onder de muzikale klanken van o.a. brassbands, slagwerkers, symfonieorkesten, fanfares én NJAO-lid Tim Griemelijkhuijsen, die met zijn accordeon het NJAO lied meezingen op bekende liederen, was het feestelijk geheel. De Parade had als eindpunt sporthal de Dommelhof, waar in een grote show de resultaten van de juryconcerten bekend werden gemaakt; de proclamatie! 

Tijdens de Proclamatie nam de spanning onder de NJAO’ers als aardig toe. Na geduldig wachten verscheen onze categorie, Reeks F, op de grote borden. En daar stond het:

Nederlands Jeugd Accordeon Orkest, Cappele a/d Ijssel…. FIRST PRIZE CUM LAUDE!! 

Eerste prijs CUM LAUDE! De jury heeft ons optreden beoordeeld met een percentage  tussen 90 en 97%. De ontlading en de vreugde was groot onder de NJAO’ers en na uitbundig juichen werd het feest goed gevierd. 

Na de proclamatie hadden we nog een (brood)maaltijd op het programma staan, waarna we weer terug zouden rijden naar Oirschot. Na een speech en dankwoord en felicitaties van de dirigent Jorind Josemans kon het feest beginnen. De biertjes, wijntjes, cola’s en fanta’s werden erbij gepakt en er werd tot in de late uurtjes doorgefeest. 

De volgende ochtend mochten we uitslapen, en na een rustig ontbijt zat het er op en was het tijd om weer huiswaarts te gaan. 

Maar met een prijs en een resultaat waar we als NJAO’ers beretrots op kunnen zijn!!

Read 3833 times Last modified on zaterdag, 29 augustus 2015 10:16